| Dag tegen racisme en discriminatie; Dat is Groningen
Sluit
Menu
Dag tegen racisme en discriminatie;

Algemeen nieuws

Dag tegen racisme en discriminatie;

21 Maart is de dag tegen racisme en discriminatie. De culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed geeft je genoeg mogelijkheden om er even bij stil te staan:

Je kan bijvoorbeeld de tentoonstelling Zwart in Groningen in het Groninger Museum bezoeken. Hier worden historische schilderijen en beelden gepresenteerd die in Groningen gemaakt zijn waarop mensen van kleur te zien zijn. De werken getuigen van de Groningse betrokkenheid bij het slavernijverleden. Kunstenaar Faisel Saro en schrijver Vamba Sherif reageren op artistieke en literaire wijzen op deze afbeeldingen. In de vaste collectie wordt extra aandacht geschonken aan objecten met een koloniale geschiedenis. Dit heet Bitterzoet Erfgoed in de collectie.

Of  je kan meewandelen met een stadswandeling op een woensdagmiddag (1330uur). De wandeling voert langs sporen van het Groninger slavernijverleden. Zo wordt stilgestaan bij de Noorderhaven, het Academiegebouw, Hotel De Doelen en tal van andere interessante plekken.

In de Akerk hangt een enorm wandkleed van 2.5 bij 35 meter. Het laat beelden zien van het slavernijverleden. Het wandkleed is nog niet af dus als je handige vingers hebt kan je eraan meewerken. Ook te zien in de Akerk : hedendaagse kunstwerken die reflecteren op het thema slavernij. De kunstenaars zijn Hedy Tjin, Aimée Terburg, Faisel Saro en Esli Tapilatu.

In het Tschumipaviljoen aan het Hereplein worden tot 24 maart dagelijks betekenisvolle woorden uit gedichten van stadsdichter Myron Hamming getoond in het lichtkunstwerk van Lambert Kamps. Vijf Groningers vertelden Hamming over de invloed van de koloniale geschiedenis op hun (familie)leven. Geïnspireerd door hun verhalen schreef hij vijf gedichten.