| groningen viert de liefde – Blog Dat is Groningen
Sluit
Menu
groningen viert de liefde – Blog

groningen viert de liefde – Blog

Shana O’Brien    Je thuis voelen

Wanneer ik naar de foto’s van Groningen viert de liefde kik zie ik zoveel verschillende en unieke relaties. Mij valt dan een ding op dat ze gemeen hebben. Het is er , hoewel subtiel. Het is zichtbaar in de knuffels op de bank. Het is te zien in de glimlach van je vriendin, de manier waarop je precies past in zijn armen.

Het is het gevoel dat je thuis bent.

Wat betekent het om je thuis te voelen? Omdat ik een buitenlander in Nederland ben  vraag ik dat me vaak af. Is mijn ‘thuis’ de plek waar ik opgroeide, waar mijn ouders wonen, mijn kamer hier in Groningen? Voor mij is ‘thuis’ niet een plek maar een gevoel. Het is de plek waar ik me prettig, veilig en geliefd voel.

Ik hoor bij een groep die zich METIS noemt  – Women growing together . Hier komen vrouwen uit Groningen samen die een verschillende achtergrond hebben, waaronder Nederlandse, buitenlandse en vluchtelingen/ asielzoekers.  De meeste van deze vrouwen hebben relaties gehad met mensen met een andere nationaliteit, cultuur en taal. Sommigen zijn zelfs naar Nederland verhuisd om bij hun Nederlandse partner te zijn. Het is voor mensen uit andere landen vaak moeilijk zich thuis te voelen in Nederland.

Dus wanneer voel ik me tegenwoordig thuis?  Groningen begint meer en meer mijn thuis te worden. Ik voel me echter het meeste thuis wanneer ik samen ben met mijn vriend.  Als ik naar de foto’s van de campagne kijk is het duidelijk dat de partners van elk  stel  zich thuis voelt  wanneer ze bij hun geliefde zijn. En dat gevoel heeft niets te maken met gender, nationaliteit of de huidskleur van hun partner. Dat is gevoel is prachtig.

 

Niek Peters  Projectleider bij Discriminatie Meldpunt Groningen 

 “No one is born hating another person because of the colour of his skin, his background, or his religion. People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite.”
Nelson Mandela

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Een dag voor iedereens liefde… Helaas blijkt dit laatste nog niet voor iedereen van toepassing te zijn. Ook in Groningen krijgen we bij het Discriminatie Meldpunt Groningen dagelijks meldingen binnen van Groningers die niet geaccepteerd worden. Soms omdat iemand een niet-Nederlandse afkomst heeft. Soms omdat iemand homoseksueel is. Of moslima. Of transgender. Of simpelweg omdat je ‘anders’ bent.

Niet geaccepteerd worden heeft impact op mensen. Het kan ervoor zorgen dat je je inhoudt of dat je je anders voordoet dan wie je eigenlijk bent. Daarmee kun je uiteindelijk nooit de volle 100% van je eigen persoon zijn. Dit levert frustratie op. En ik snap die frustratie. We willen toch allemaal zijn wie we zijn, zonder opgelegde beperkingen?

Toch ben ik zeker hoopvol gestemd over onze toekomst! Ik ben er heilig van overtuigd dat we samen kunnen zorgen voor een andere vibe! Als ‘anders zijn’ niet de norm is, moeten we ervoor zorgen dat dit de norm wordt. Dat kunnen we samen doen, door hen die ‘anders zijn’ duidelijker te laten zien. Deze campagne is daar een fantastisch voorbeeld van. Maar ook in media en reclame zie je steeds meer aandacht voor het portretteren van diversiteit. We zijn op de goede weg, maar we moeten wel aandacht blijven vragen voor deze positieve benadering van diversiteit. Dus een boodschap aan iedereen en onszelf: Keep up the good work!