| #ikbeneengroninger – Afl. 12 Verenigde Staten Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger – Afl. 12 Verenigde Staten

Reportage

#ikbeneengroninger – Afl. 12 Verenigde Staten

We ontmoeten de Amerikaanse Traci bij het Flinders café aan het Schuitendiep – één van haar favoriete spots in Groningen. Opgewekt spreekt ze ons aan in vloeiend Nederlands – en verrast groeten we haar terug. “Mijn Nederlands zal nooit perfect zijn – maar ik ga gewoon door,” zegt ze later. “Als ik maar effectief kan communiceren.”

Ze werkt als journalist en fotograaf. Haar foto’s van de Groningse bar Mr. Mofongo zijn onlangs gepubliceerd in The Wallstreet Journal en ze schrijft voor The Northern Times, een Engelstalige krant in Groningen.

“Maar dat is niet vanzelfsprekend,” zegt ze. “Het duurde heel lang om tot dit punt te komen – om iets op te bouwen. Dat had ik niet verwacht toen ik hier kwam, want in principe is fotografie taal-loos.”

Hoe ze in Groningen is beland? Tijdens haar studie in North Carolina besluit ze op uitwisseling te gaan. “Ergens in Europa”, denkt ze. Ze solliciteert bij de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen – en wordt aangenomen bij de laatste. “Ik zag een foto van het academiegebouw en dacht: oké, dat wordt ‘m!”

“Ik gebruik de term random niet vaak, maar dat was echt random,” lacht ze.

Dat was in 2005. “En toen leerde ik een klasgenoot kennen die nu mijn man is”, vertelt ze verder.

Omdat ze uit de VS komt is het echter niet vanzelfsprekend dat ze in Groningen mag blijven. Ze gaat terug naar de VS om af te studeren, en het duurt ruim zes jaar voordat ze een verblijfvergunning in Nederland krijgt. “We hebben een lange afstandsrelatie gehad. Dat was best moeilijk. Elke vakantie waren we bij elkaar – hij kwam twee keer per jaar in de VS en ik ging twee keer per jaar naar Groningen. Daar draaide eigenlijk alles om in die tijd.”

In de VS studeert ze af met een specialisatie in fotojournalistiek. Als staff photographer werkt ze voor kranten in North Carolina en Virginia. Heel zwaar werk, maar wel erg leuk, vertelt ze. “Ik vind het belangrijk dat de lokale gemeenschap ook wordt vertegenwoordigd in de media – en dat is eigenlijk wat ik hier nog steeds doe bij The Northern Times. De krant is gelanceerd in maart en richt zich op het noorden van Nederland. Voor Engelssprekenden is het ook belangrijk dat er een plek is waar ze geïnformeerd kunnen worden. Ik ben heel blij dat ik daaraan mee mag werken,” vertelt ze.

Inmiddels woont Traci hier al zeven jaar. In 2016 trouwt ze met haar man in Groningen en viert ze dit in North Carolina. Hij is een Fries, vertelt ze, maar hij voelt zich wel een Groninger.

En jij? Vraag ik.

“Deels wel – vooral als ik hier niet ben. Want als ik hier wel ben dan merk ik toch dat ik anders ben dan de meeste Groningers. Ik heb nog altijd het gevoel dat ik in bijna alle opzichten wat expressiever ben dan de meeste ingetogen Noorderlingen,” antwoord ze.

“Maar dat is eigenlijk wat ik zo mooi vind aan dit project,” gaat ze verder, “dat je laat zien dat iedereen die hier woont een Groninger is, hoe lang ze hier ook hebben gewoond.”

 

Geschreven door: Naomi Kanapathypillai