Sluit
Menu
#ikbeneengroninger – Afl. 38 Afghanistan

Reportage

#ikbeneengroninger – Afl. 38 Afghanistan

De Afghaanse Habib ontvangt ons in zijn eigen Kazemi Taekwondo Academie in Vinkhuizen. Hij is voormalig Nederlands Bondscoach Taekwondo en sportcoach van het jaar 2015 provincie Groningen. Met trots en enthousiasme toont hij ons de trainingslocatie, waar ontelbare prijzen en oorkondes aan de muur prijken. Habib heeft een lange en moeilijke weg afgelegd om te komen waar hij nu is: de vlucht vanuit Afghanistan en alles daaromheen was slopend. Zeventien jaar later is hij docent sport & beweging op het Alfa College, heeft hij een benefietorganisatie voor weduwen in Afghanistan, is eigenaar van een sportacademie en veelgevraagd spreker op diverse evenementen en seminars.

 

Sportpenning prijs Groningen

“Deze prijs wordt door Gemeente Groningen uitgereikt aan sportverenigingen die activiteiten aanbieden waardoor de maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar wordt vergroot. Vorig jaar hebben wij als Kazemi Taekwondo Academie de prijs mogen ontvangen, ik ben daar erg trots op. Kijk.” zegt Habib en laat ons dan een foto zien op zijn mobiel waarop de trainingszaal is omgebouwd tot klaslokaal. “Ik nodig regelmatig mensen in mijn netwerk uit om bijvoorbeeld workshops en lezingen te geven. Daarnaast in samenwerking met topdocenten organiseren we ook bijles in rekenen, wiskunde of Nederlands. Onze leden kunnen daar dan gratis aan meedoen. Daarnaast zorg ik ervoor dat de clubleden niet alleen Taekwondo leren. Ik probeer ze ook respect, hoffelijkheid, besef en dankbaarheid bij te brengen.”

 

Dankbaarheid

“Ik heb twee jonge kinderen. Stel dat zij in de pubertijd ondankbaar gedrag gaan vertonen, dan stuur ik ze drie weken naar een willekeurig gezin in Afghanistan en dan zullen ze wel leren.” Grapt Habib. “Nee maar serieus, in Nederland hebben we het ontzettend goed. Het is veilig, alles is goed geregeld, we hebben rechten en de kansen liggen voor het oprapen, maar je moet ze wel zien. Onze jeugd beseft niet altijd hoe bevoorrecht zij zijn. Ik probeer dat besef te vergroten. Ik kom uit een land in een tijd dat Taekwondo beoefenen verboden was. Vooral voor de minderheidsgroepen. Alles wat maar mogelijk een dreiging zou kunnen zijn voor de regerende Taliban werd bestraft met arrestaties en geweld. Ik heb verschrikkelijke dingen gezien.”

 

Mooiste stad van de wereld

“Ik ben een Groninger ja.” Zegt Habib met de typisch Groningse uitspraak. “Ik heb Groningen niet zelf gekozen, ik verbleef in verschillende AZC’s in de provincie en kwam uiteindelijk in de stad terecht. Ikhad me geen betere plek kunnen wensen, ik vind Groningen de mooiste stad van de wereld. De weg naar mijn huidige leven was loodzwaar, ik heb het een paar keer echt niet meer zien zitten. Op een gegeven moment besefte ik me dat ik leef met een reden, want ik had al zoveel keren dood kunnen zijn. Toen ben ik me gaan richten op een nieuw leven, een leuke studie en uiteraard Taekwondo. Inmiddels kan ik met al mijn werkzaamheden iets teruggeven aan de mensen en de stad die mij uiteindelijk zo gelukkig hebben gemaakt.”

 

Cindy Visser