Sluit
Menu
#ikbeneengroninger – Afl. 39 Bulgarije

Reportage

#ikbeneengroninger – Afl. 39 Bulgarije

De Bulgaarse Yoana woont samen met drie huisgenoten in een woning in Vinkhuizen. Voor het maken van de video en de portretfoto lopen wij de straat uit voor een leuk achtergrondplaatje. Eenmaal daar spreken we ons ongenoegen uit over wat we er aantreffen: héél véél hondenpoep. En dit gaat precies in tegen wat Yoana juist zo waardeert aan Groningen en de Nederlandse cultuur: onderhoud en het opruimgedrag.

 

“Jullie houden van opruimen”

“De Nederlandse cultuur vind je niet terug in zaken als kleding. Wel in dingen als muziek en het straatbeeld. Vergeleken met Bulgarije is het hier zo schoon, dat was een van de eerst dingen die me opviel. Nederlanders lijken altijd bezig te zijn met het vegen van de straat, het netjes houden van de voortuin. Er is weinig afval op straat. Het werkt natuurlijk twee kanten op, de gemeente doet ook veel aan schoonmaak en onderhoud. In Bulgarije zijn er geen consequenties voor het dumpen van afval op straat, hier in Nederland wel.” “Ik begrijp daarom ook echt niet dat deze grasstrook vol ligt met hondenpoep!” roept Yoana terwijl ze haar hakken probeert te ontzien van een bruin laagje uitwerpsel.

 

Traditioneel printje

Speciaal voor dit moment draagt Yoana een Bulgaarse blouse met een handgemaakt patroon. “De kleuren staan voor land, lucht en natuur. Het is een traditionele uiting van Bulgaarse groepen. Vroeger kon je aan het patroon op de kleding zien waar mensen vandaan kwamen. Nu kleden we ons niet meer zo, maar mijn ouders leerden mij trots te zijn op mijn roots. Ik probeer nog vaak mijn cultuur te integreren in mijn kleding, maar dan wel in alledaagse items. Slechts bij traditionele feesten kleden we ons nog precies zoals men dat vroeger deed.”

 

Krimpende populatie

“In tegenstelling tot wat ik in Nederland zie gebeuren, het groeien van de bevolking, krimpt de onze. Veel jonge mensen verlaten het land om ervaring op te doen in het buitenland voor werk of studie. Ik denk dat dit ook is omdat er weinig andere culturen zijn binnen Bulgarije. Onze bevolking is over het algemeen geen voorstander van interraciale huwelijken, we zijn vrij conservatief. Daardoor is er in ons land ook veel minder immigratie. Ik studeer International Relations, dus ik wilde op zijn minst een ervaring in het buitenland opdoen. Maar ik droom ervan om terug te gaan en de ‘schade’ te herstellen.”

 

Stroopwafels in Reitdiephaven

“Mijn favoriete plek in Groningen is de Reitdiephaven. Op een perfecte dag is het zonnig en ga ik na mijn work-out bij de Aclo naar Reitdiephaven. Ik ga dan ergens zitten, drink dan een koffie en eet een stroopwafel. Het is de perfecte combinatie van land, water en kleur.”

 

Cindy Visser