Sluit
Menu
#ikbeneengroninger – Afl. 40 Servië

Reportage

#ikbeneengroninger – Afl. 40 Servië

We halen de Servische Irena thuis op en wandelen dan naar de brug onder de Watertoren aan de Hofstede de Grootkade. Nog voordat we ons gesprek goed en wel begonnen zijn vertelt Irena hoe mooi ze Nederland vindt. Een jeugdvriend van haar is hier zeven jaar geleden komen wonen en toen ze hem bezocht besloot ze hier ook te willen wonen. Een half jaar geleden kreeg zij een beurs om PhD onderzoek te doen in het buitenland. Er was geen twijfel mogelijk: ze ging naar Groningen. Ook toen dat betekende dat ze voorlopig niet meer zou samenwonen met haar geliefde!

 

Het mooiste gebouw van Groningen

Ik vraag Irena wat ze nu precies zo mooi vind aan Nederland. Er volgen een aantal zaken als natuur, de mensen, de mentaliteit. Maar het allermooiste aan ons kikkerlandje vindt zij de architectuur: “Vooral de oude gebouwen langs de grachten en de voormalige pakhuizen. Die zie je niet alleen in Groningen maar ook in andere Nederlandse steden. Daarnaast is er een diversiteit aan bouwstijlen die ik niet gewend ben. Het allermooiste gebouw van Groningen is natuurlijk het academiegebouw aan de Broerstraat!” zegt Irena enthousiast.

 

Uitgaan doen je met de taxi

“Waar ik me over verbaas in jullie cultuur is de mate waarin jullie fietsen. Ik bedoel, fietsen doen we in Novi Sad – de stad waar ik vandaan kom – ook wel. Maar niet altijd en overal naartoe. Novi Sad is iets groter dan Groningen. Maar ook al zijn de afstanden klein, als we uitgaan doen we dat niet op de fiets. Je gaat niet naar je favoriete pub toe op de fiets. Dat kennen wij gewoon niet. We nemen de taxi. Altijd.” Ik vraag Irena waarom dat dan zo is en eigenlijk weet ze dat niet te beantwoorden. Ze lacht en zegt: “Waarschijnlijk zijn we gewoon lui?! Het komt in ieder geval bij niemand op om voor deze gelegenheid de fiets te nemen.”

 

Onderzoek naar rechten passagiers

“Ik doe onderzoek naar de rechten van mensen die per vliegtuig reizen. Een aantal decennia geleden was het nemen van een vlucht niet aan de orde van de dag. Nu is in principe iedereen in staat om een ticket te boeken en het vliegtuig te nemen. Maar wat als je vlucht vertraging oploopt, of er een calamiteit optreedt? Wat zijn dan je rechten? Wat kun je wel en niet verhalen op de vervoerder? Hier gaat mijn PhD onderzoek over. Als je alleen al kijkt naar de Groningers om je heen, inclusief de internationals, dat is een reisgraag volk! Jullie hebben zelfs een eigen vliegveld!”

 

Sandwich versus Sarma

“Thuis had ik een heel ander eetpatroon. In Servië zijn de werkdagen nog van zeven tot drie of van acht tot vier. We ontbijten voordat we gaan werken en lunchen wanneer we thuiskomen. De lunch is de grootste maaltijd van de dag. Het diner is klein en pas heel laat. Hier in groningen eet ik brood achter mijn pc in de pauze. Echt typisch voor de Nederlandse cultuur. Mijn favoriete lunch in Servië in Sarma, een gerecht van Turkse afkomst. We hebben veel Turkse invloeden in onze keuken door de jarenlange bezetting. Brood eten we eigenlijk alleen bij het ontbijt.”

Cindy Visser