| #ikbeneengroninger – Afl. 7 India Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger – Afl. 7 India

Reportage

#ikbeneengroninger – Afl. 7 India

Groningen is een zeer diverse stad. Een stad waarin heel veel verschillende mensen hun geluk vinden. Maar wie zijn al die mensen? Waar komen ze vandaan? Dat is Groningen brengt in samenwerking met City Central en Spraakmakend alle 190 nationaliteiten in beeld. Eén voor één. Op die manier zie je hoe die verschillende mensen zich hier thuisvoelen, net als jij.

In aflevering 7 staat India centraal en vertelt Arnab zijn #ikbeneengroninger-verhaal

We ontmoeten Arnab in zijn woonwijk Paddepoel. Het is prachtig weer, dus we spreken elkaar buiten, zittend op de stoep. Arnab komt uit Calcutta en studeerde eerder al in Duitsland. “Ik vond Groningen tijdens mijn minor zo ontzettend leuk dat ik erna ben teruggekomen voor een PhD programma. De stad is levendig, heeft een jong, internationaal karakter en gaat met haar tijd mee. Ik blijf nu nog zeker drieënhalf jaar.”

Arnab doet onderzoek naar de perceptie van andere culturen die uitwisselingsstudenten in het buitenland ervaren. Op de vraag of hij in Groningen zou willen blijven antwoordt hij dat het geheel afhankelijk is van de werkgelegenheid: “zolang het maar in mijn werkgebied ligt, dus ergens in West Europa”.

“Ik vind het fijn dat de Nederlanders zo direct zijn. Ik ben lang niet zoveel tijd kwijt aan het ontcijferen van genuanceerde versies, zoals ik dat in India wel moet doen”. Ondanks dat Arnab de mensen als direct en open ervaart, vindt hij het moeilijk om vrienden te maken. “De mensen zijn altijd vriendelijk, maar worden niet meteen je vrienden”.
De agenda vind Arnab een lastig ding: “ Als ik hier met iemand wil lunchen, moet ik ongeveer drie weken van te voren een afspraak maken. Dat is een uitdaging en ik snap er niks van. Ik weet nu nog niet wat ik over een maand doe of waar ik mee bezig ben!”

Hij merkt op dat er een duidelijke verdeling is tussen werk en privé: “Het is niet schokkend, maar wel anders. Het is hier niet gebruikelijk dat mensen of collega’s je uitnodigen om bij hen thuis te komen.” Arnab lacht en vertelt: “Ik ben zo iemand die graag samen kookt en eet. Nu kook ik meestal alleen en dan neem ik het eten gewoon mee naar vrienden en hun ouders.” Dat is ongebruikelijk ervaart hij, maar het wordt wel gewaardeerd.

Auteur: Cindy Visser