| Je vindt iemand aardig of niet. Dat is Groningen
Sluit
Menu
Je vindt iemand aardig of niet.

Reportage

Je vindt iemand aardig of niet.

“Het zou je eigenlijk niet moeten boeien in wat voor hokje iemand past. Je vindt iemand aardig of niet en eigenlijk gaat het daarom. Voor veel jongeren – en vaak gaat het dan om hoog opgeleide jongeren- is dat ook zo. Of iemand homo is, biseksueel, lesbisch of van welke seksuele geaardheid dan ook, zou geen punt moeten zijn. Boeien! Tegenwoordig vind je veel jongeren voor wie de identiteit fluïde is en die zich er niet zo mee bezig houden.

Voetbal
“Het gaat mij om de plekken in de maatschappij waar het nog stroef gaat, ga maar eens op een voetbalveld staan. Dat er bij het vrouwen voetbal team veel lesbische dames zitten is voor hen geen punt. Kom daar maar eens om bij het mannenvoetbal! Dat is nog een taboe. Natuurlijk zijn er al wel protocollen en is er vaak ook al beleid bij de voetbalclubs. Maar tolerantie voor mensen die anders zijn moet vanaf de grond worden opgebouwd en dat heeft tijd nodig. Zo zijn er meer milieus, culturen en plekken in de maatschappij waar wat dat betreft nog veel moet gebeuren. Het voetbalveld is maar een voorbeeld van zo’n witte plek op de kaart.”

Voorlichting
“Voorlichting vind ik heel belangrijk. Vrijwilligers gaan naar scholen en komen in de klas zodat kinderen vragen kunnen stellen. Een voorlichter kan bijvoorbeeld over zijn eigen coming-out vertellen. Zeggen hoe dat ging en dat het wel meeviel. Ik kan me herinneren hoe lang geleden iemand bij mij in de klas kwam om over homoseksualiteit te vertellen en hoeveel indruk dat op mij maakte. Voorlichters zijn vrijwilligers en we kunnen altijd meer vrijwilligers gebruiken. Wij zijn het COC voor Groningen en Drenthe dus dan gaat het om heel veel scholen die wettelijk verplicht zijn voorlichting te geven.
Voor het COC is dit wel een speerpunt. Kijk, zo’n campagne als ‘Groningen viert de Liefde’ was natuurlijk heel mooi maar deze bereikt vooral mensen voor wie seksuele geaardheid niet zo’n issue is. Dit is ook de reden waarom voorlichting aan de basis, op scholen, zo belangrijk blijft”

Diversiteit binnen de lhbti-gemeenschap
“In Groningen zijn veel andere clubs voor de lhbti gemeenschap, er is een koor, een zwemclub en natuurlijk is er Ganymedes de studenten vereniging. We komen elkaar allemaal tegen bij het platform lhbti. Het is belangrijk dat er zoveel verschillende clubs zijn waar de lhbti gemeenschap terecht kan, want binnen deze gemeenschap zijn de mensen natuurlijk heel divers.”

Aandacht en ondersteuning
“Wij als COC zijn er vooral voor mensen voor wie het ‘anders-zijn’ niet zo vanzelfsprekend is. We hebben één keer per maand een avond voor verstandelijk beperkten, een avond voor ouderen, the box voor jongeren, er is een mannenfilm avond en er is een grote groep asielzoekers die één keer per maand bij elkaar komt. Transgenders hebben hun eigen avonden binnen het COC. Het belangrijkste dat we kunnen bieden is aandacht en ondersteuning en een plek om elkaar ontmoeten waar ook begeleiding wordt geboden. We zijn geen hulpverleningsinstanties, dus als mensen echt in de knoop zitten sturen we ze door. Voor al deze groepen hebben we een coördinator en daar onderaan hangen weer de vrijwilligers die de avonden begeleiden.”

Blijvend kwetsbaar
“Wettelijk is het nu allemaal goed geregeld maar als je bij een minderheid hoort blijf je kwetsbaar, als er een regime komt dat totalitair is begint de onderdrukking vaak bij zo’n minderheid. Kijk maar naar wat er in sommige Afrikaanse landen gebeurt.”