| ‘Mag ik dan bij jou?’ op Paradigm Dat is Groningen
Sluit
Menu
‘Mag ik dan bij jou?’ op Paradigm

Verhaal

‘Mag ik dan bij jou?’ op Paradigm

Groningen is een stad met vele gezichten. In augustus mocht ik een kijkje nemen bij het Groningse techno festival Paradigm. Veel lieve mensen die allemaal houden van techno, een dancegenre. Een wereld op zich waarin muziek, dans en ervaring centraal staat. Paradigm bouwt als undergound festival uit dankzij stichting Elektronic Music Society (EMS). Dit jaar stonden naast dj’s ook diverse nieuwe Groningers op het podium. Hoe pakt dat uit?

Naast de Afghaanse muzikant Yar Mohammad Alizai, Syrische danser en acteur Ahmad Abdulwahhab (gelieerd aan NNT) en diverse anderen, stond ook het Syrische New Life Choir op de planken. Dit koor is geformeerd in de toenmalige noodopvang aan de Van Swietenlaan, de opvanglocatie van de stad die tot eind 2016 actief was. In één van de eerste weken van de opvang staken vluchtelingen met moslim- en christenachtergrond de koppen bij elkaar en bedachten ze hoe zij de harten van de Groningers konden veroveren. Muziek is de sleutel tot harten, dus het koor was een feit.

De meer dan 15.000 bezoekers van het Groningse technofestival ervoeren niet alleen een wisselend muziekaanbod, maar ook een wisselend weertype: van zonovergoten momenten tot onweersbuien waarbij het water met bakken uit de hemel kwam. Tijdens één van de onweersbuien op vrijdagavond zong het in Groningen ontstane koor een aantal liederen in de tent van EMS. Op de achtergrond hoorde je de harde beat van de techno het terrein overblazen. De wind blies steeds harder en de regendruppels vielen steeds vaker.

Op het terrein zag ik diverse mensen met hippe t-shirts met Arabisch opschrift. Heel sierlijke krullen: voor de gemiddelde Groninger niet meer dan dat. Op de achterkant van het shirt bleek de betekenis: love, peace, beauty, et cetera. Eén van de festivalbezoekers verzocht het shirt ‘beauty & the beast’, dat ter plekke gedrukt werd. (Klinkt tof hè? Kan jij ook hebben! Bovendien help je een Syriër z’n bedrijf te starten.)

Bij het lied ‘Mag ik dan bij jou’ (oorspronkelijk van Claudia de Breij) dat het New Life Choir inzette, zat de sfeer er al goed in. Voorafgaand gaf ZuHause een voorstelling waarin vluchtelingen een prominente rol speelden. Ahmad vertelde daar over de oorlog en de moeilijke keuze om met zijn verloofde te vluchten en zijn familie, vrienden en goede baan achter te laten. ‘Als de oorlog komt, en als ik dan moet schuilen, mag ik dan bij jou?’ werd tastbaar. Samen vluchtten Ahmad en zijn verloofde naar Nederland en maken een thuis in Groningen. Nog meer tastbaar toen de onweer te horen was net nu de zin ‘Als het onweer komt, en als ik dan bang ben, mag ik dan bij jou?’ werd gezongen. Mag ik dan bij jou? Ja, dat mocht! Bij Paradigm zijn we welkom. Dat is Groningen.

Kippenvelmoment (opgenomen door Karam)!

Correspondent Evert Sulman

‘Evert Sulman is kwartiermaker bij Stichting Quartermasters en verbindt, initieert en jaagt aan. Hij schrijft over de bloei van de stad en het (on)recht dat stadjers tegenkomen’.