| Over Armoede Dat is Groningen
Sluit
Menu
Over Armoede

Algemeen nieuws

Over Armoede

‘Perspectief’ is een documentaire van streekomroep OOG met ondersteuning van het H.S.kammingafonds en het Mamamini Goededoelenfonds.

Ooit een rijke stad 

Colin Mooijman, maakte voor OOGTV een documentaire over armoede in Groningen. Een eeuw geleden was Groningen nog een rijke stad en nu zijn er in de stad 25000 mensen die in armoede leven. Colin ging langs bij hoogleraren en een wethouder, hij bezocht Gea’s weggeefwinkel en liep rond bij de  voedselbank. Het werd een documentaire van  bijna 40 minuten waarin hij  onder andere zoekt naar antwoord op de vraag hoe het komt dat Groningen een groeiende aantal mensen heeft die in armoede leven en wat wij als Groningers hierin voor elkaar kunnen betekenen.

Het systeem

In de documentaire is onder andere Gijsbert Matthias aan het woord. Als wethouder stond het armoedebeleid hoog op zijn agenda. Hij zegt: “We hebben een systeem waarin je mensen naar beneden trekt, ons stelsel is gebouwd op wie zich brand moet op de blaren zitten. In dit systeem is heel weinig aandacht voor jouw psychische, sociale situatie. We zijn vooral bezig je af te rekenen op wat je misschien in het verleden niet goed hebt gedaan. Want als je er in zit, zegt Gijsbertse, is het heel moeilijk er weer uit te komen. Als je echt arm bent  krijg je niet meer netwerk, maar juist minder, krijgt je niet meer zelfvertrouwen maar juist minder. Terwijl je juist die dingen nodig hebt om uit de armoede te komen”.

Isolement

Bianca, ervaringsdeskundige noemt in de film het isolement het ergste en isolement is vaak het gevolg van schaamte. Ze vertelt ook hoe belangrijk het is om om hulp te vragen. Niet voor niets zegt onderzoeker Gert Schout: “Als je diep in de shit zit ga je in een klein kringetje leven, maar we moeten proberen deze groep in contact te brengen met mensen die een kruiwagen kunnen vormen”.

Colin was onder de indruk van de verhalen die hij hoorde: “Iemand vertelt me dat wanneer ze niet naar de voedselbank zou kunnen ze de criminaliteit in zou moeten gaan. Dat raakte me enorm. Omdat dit geen slechte mensen zijn. Het zijn goede mensen in een wanhopige situatie.”

Een ontmoeting tussen rijk en arm

Colin heeft zich als vrijwilliger aangemeld bij Stadjers Hand in Hand. Groningers die grote moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, worden hier in contact gebracht met mensen die zich financieel goed kunnen redden. Zodat ze met elkaar meeleven. Voor beide partijen vaak een verrassende en verrijkende ontmoeting.