| Verhalen van nu Dat is Groningen
Sluit
Menu
Verhalen van nu

Algemeen nieuws

Verhalen van nu

Het boekje Verhalen van Nu is 19 maart gepresenteerd. Het is een boekje met openhartige verhalen van Groningers, over racisme en discriminatie: Josefina vertelt dat haar buurvrouw ‘katoenplukker’ naar haar riep en dat haar auto werd bekrast. Ze geeft voorlichting op scholen over discriminatie. Wander legt uit dat transitie eigenlijk een leven lang duurt, hij geeft ook voorlichting op school want “Mensen weten niet wat ze zich voor moeten stellen bij een transgender persoon”. ( Hij schrijft ook voor Dat is Groningen) Dan is er het verhaal van Dinthe met Downsyndroom, haar moeder moet er voor knokken om haar naar gewoon basisonderwijs te laten gaan.

Zo staan er meer boeiende verhalen in dit mooie boekje. Diverse verhalen over heel verschillende mensen: lesbisch, Afrikaans-Amerikaans, iemand met autisme, een Iraans vluchteling, iemand met een burn-out enzovoort. Allemaal mensen die een ‘stapje extra moeten doen om de wereld bij te benen’ zoals de samenstellers schrijven. Allemaal krijgen ze opmerkingen, vragen naar hun hoofd van mensen die er niet altijd bij stilstaan welk vooroordeel daarachter kan zitten. “Hou je van gokken? Alle Chinezen houden van gokken toch?” zo’n vraag bijvoorbeeld. Jacky Wang vertelt dat hij mensen vaak vraagt waarom ze zoiets zeggen. “Ik spreek me uit als iets me niet zint”. En dat doen meer mensen die hier aan het woord komen.
Met deze verhalen leren we een hoop mensen kennen, horen we een stukje uit hun leven, hun ervaringen en hun wijsheid. Bekend maakt bemind en in Groningen streven we naar een omgeving waar alle inwoners mee kunnen doen, ongeacht achtergrond, status, geslacht, leefijd en andere kenmerken en omstandigheden.

Het boek is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Vereniging Groninger Gemeenten, het Discriminatie Meldpunt Groningen en de provincie Groningen. Het boekje is vanaf april 2021 overal in de provincie Groningen te vinden. Ze liggen -met inachtneming van de coronamaatregelen- op openbare plaatsen zoals gemeentehuizen, bibliotheken en dorps- en buurthuizen, zodat de verhalen overal en door iedereen te lezen zijn. Het boek zal ook digitaal beschikbaar worden gesteld. Let daarvoor op de website van het Discriminatie Meldpunt Groningen.